ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ IELTS!

Για το σχεδιασμό της σωστής προετοιμασίας θα πρέπει να έχετε συγκεκριμένο βαθμολογικό και χρονικό στόχο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Ο τελικός βαθμός του IELTS [0-9] είναι ο γενικός μέσος όρος που προκύπτει απο την βαθμολόγιση των 4 ενοτήτων:

 • Ακουστική Κατανόηση: [40 ερωτήσεις / 25% του γενικού μέσου όρου / κλίμακα βαθμολόγησης 0 – 9]
 • Κατανόηση 3 Κειμένων: [40 ερωτήσεις / 25% του γενικού μέσου όρου / κλίμακα βαθμολόγησης 0 – 9]
 • Παραγωγή 2 Γραπτών Κειμένων: ο βαθμός της ενότητας προκύπτει απο τους επιμέρους βαθμούς των κειμένων με περίπου 33% από το task 1 και 67% από το task 2. [25% του γενικού μέσου όρου / κλίμακα βαθμολόγησης 0-9]
 • Παραγωγή Προφορικού Λόγου: [3 μέρη / 25% του γενικού μέσου όρου / κλίμακα βαθμολόγησης 0 – 9]

Η βαθμολογία που απαιτείται για την κάθε αίτηση καθορίζεται από τον φορέα ή το πανεπιστήμιο και είναι σχεδόν πάντα αναρτημένη στην ειδική σελίδα του ιστότοπου τους όπου αναφέρονται τα application requirements. Συνήθως η βαθμολογία είναι ανάλογη με το είδος της εργασίας ή των σπουδών που σας ενδιαφερουν.

Είναι πολύ σημαντικό πριν αρχίσετε την προετοιμασία σας να έχετε ενημερωθεί για την γενική βαθμολογία που θα χρειαστείτε καθώς και για το εάν υπάρχουν βαθμολογικές απαιτήσεις για τις επιμέρους ενότητες της εξέτασης.

Π.χ. Το Rotterdam School of Management για όλα τα μεταπτυχιακά του προγράμματα ζητάει 6.5 γενικό μέσο όρο με όχι λιγότερο από 6.5 σε κάθε ενότητα.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τον σχεδιασμό της προετοιμασίας σας είναι ο χρόνος. Καθώς το IELTS έχει διάρκεια 2 ετών από την ημερομηνία της εξέτασης, θα πρέπει να προσέξετε ώστε ο βαθμός που θα πάρετε να έχει ισχύ όταν κάνετε την αίτησή σας! Για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε απρόβλεπτο, προτείνουμε να σχεδιάσετε έτσι την προετοιμασία σας ώστε να δώσετε εξετάσεις περίπου 5-6 μήνες πριν την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων σας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΜΑ;

Εάν το επίπεδο των Αγγλικών σας είναι C2 (Proficiency) και η γενική βαθμολογία που χρειάζεστε είναι κάτω από 6.5 χωρίς να σας ζητείται συγκεκριμένος βαθμός στα Writing ή Speaking, τότε δεν χρειάζεστε κάποια βοήθεια για την προετοιμασία σας: JUST PRACTICE, PRACTICE, PRACTICE!

Εάν χρειάζεστε υψηλή βαθμολογία (πάνω από 7) ή συγκεκριμένους βαθμούς στα διάφορα μέρη της εξέτασης (ειδικά σε αυτά που έχουν να κάνουν με την παραγωγή λόγου) τότε σας συμβουλεύουμε να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού ώστε να αποφύγετε προβλήματα ή ταλαιπωρία.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

4 σκέψεις σχετικά με το “ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ IELTS!

 1. Καλησπέρα. Έχω πάρει το proficiency και τα αγγλικά μου είναι σε πολύ καλό επίπεδο και σκοπεύω να προετοιμαστώ μόνη μου. Δεν ξέρω όμως τι βιβλία να παρώ. Ποιά είναι πιο κοντά στο αληθινό τεστ? Του cambridge?

  • Καλησπέρα Μαργαρίτα,
   Όλα τα βιβλία του Cambridge University Press από το 1 μέχρι το 10 έχουν test ίδιου επιπέδου με την εξέταση. Άρχισε απο το 10 και πήγαινε προς τα πίσω. Όταν κάνεις την εγγραφή σου θα έχεις και 20 ώρες δωρεάν προετοιμασία με το Road to IELTS προσφορά του Βρετανικού Συμβουλίου.
   Καλή προετοιμασία!

 2. α ξεχασα… ηθελα και κατι να ρωτησω.. εχει διαρκεια 2 χρονια το ielts οπως ξερουμε..
  για παραδειγμα αν εμενα μου ανακοινωθηκε σημερα ο βαθμος μου, θα μπορώ να κάνω αίτηση χειμώνα-άνοιξη του 2019 για να αρχισω μαστερ 9/2019?

  η ερωτηση ειναι αν τα 2 χρονια ειναι απο την στιγμη που αρχιζει το msc ή την στιγμη της αιτησης.
  και αν ειναι το πρώτο, αν πιστεύετε από την εμπειρία σας πως αυτοί 3 εκπρόθεσμοι μήνες θα έχουν τόση σημασία.

  ευχαριστώ

  • Πολύ εύστοχη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα. Να προσθέσω ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σε ότι έχει σχέση με τα πτυχία που αναγνωρίζονται στο εξωτερικό και πολλοί σπουδαστές ταλαιπωρούνται όταν ανακαλύπτουν ότι το χαρτί τους δεν αναγνωρίζεται.
   Πάνω στην ερώτηση σου: το IELTS έχει ισχύ για 2 χρόνια με την έννοια ότι μετά τα 2 χρόνια από την ημερομηνία της εξέτασης (και όχι της έκδοσης των αποτελεσμάτων) όλα τα αρχεία σβήνονται απο το σύστημα και δεν μπορούν να επανεκδοθούν. Εάν κάνεις αίτηση σε πανεπιστήμιο την άνοιξη του 2019 δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα γιατί θα αποφασίσουν ενώ το IELTS σου είναι σε ισχύ. Φυσικά θα πρέπει να έχεις τους βαθμούς που θέλουν!
   Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s